Blog

Jela s turopoljskom dušom iz ponude našeg restorana

Recepti naših baka, lokacija Turopoljskog kraja u kojem se nalazi Etno Park Zagreb, ali i najmodernije gastro delicije – sve to spaja se u jednu simfoniju okusa na koju rijetko tko ostaje ravnodušan. Osim što smo poznati po tome da sami spravljamo svoju tjesteninu i domaći kruh, poznati smo i po mnogim domaćim slasticama za čiju pripremu nabavljamo namirnice upravo iz vlastitog voćnjaka.

Red jabuka, red bresaka, red šljiva pa trešnji – sve to pronaći ćete na našem imanju, ali i u domaćim štrudlama, nezaobilaznim palačinkama, pitama…  i raznoraznim kolačima kojima možete počastiti svoje nepce.

Među svim tim gastro delicijama našeg kraja, štrukle su jedan od važnijih obilježja Turopolja.

Naći ćete ih spravljene na razne načine, s vrhnjem ili tropom kao preljevom, pa i onim slatkim, zatim zapečene u glinenoj posudi ili kuhane u juhici. Da, još jedno od poznatih obilježja kuhinje ovog kraja su upravo juhice. Jedna takva, onako baš s dušom, je juhica po starom turopoljskom receptu koja se radi od domaće kokoši i s domaćom kašicom.

A pečene štrukle radimo s domaćim vrhnjem, koje koristimo i za trop (prženo kiselo vrhnje). Trop se radi tako da se vrhnje stavi kuhati na laganu vatru uz stalno miješanje (oko dva do tri sata), a u njega se doda maslac. Kada se krene odvajati tekući dio, pri dnu ostaje gusti koji se zove trop. Upravo radi toga se razlikuju turopoljske štrukle od zagorskih koje se češće rade kuhane u juhi. Turopoljske se rade tako da se kuhane preliju tropom. A tajna spravljanja dobrih štrukli je u tome da se one kod izrade tijesta i prilikom punjenja sirom trebaju rezati tanjurom, a ne nožem, jer se tada bolje zalijepe krajevi. Kada se nađete u prilici da posjetite naš Etno Park Zagreb, predlažemo vam svakako isprobavanje naših štrukli. Za njih koristimo samo domaći svježi sir, a tijesto, naravno, radimo sami od domaćeg brašna. Popularna bučnica je ustvari inačica štrukli, samo je punjena bućom.

Turopolje, osim štrukli, najbolje predstavljaju i domaći žganci svih vrsta i na sve načine (bijeli, kukuruzni, žganci s poprženim lukom, žganci s mesom), te kukuruzni kruh. Među žgancima, upravo su bijeli najpoznatiji, a njihova posebnost je što se za razliku od tradicionalnih kukuruznih žganaca ovi rade – od krumpira.  I oni se kao i štrukle prelijevaju tropom.

Kako Etno Park Zagreb ima i registrirani OPG, znajte da će se isključivo svježe i kvalitetno povrće i voće pronaći na tanjuru. Osim toga, sezonska jela poput zelja, krpica, sarme, bunceka… još su neka od famoznih jela našeg restorana. Teleći medaljoni u umaku od jabuka i meda su pravi primjer kako spoj modernog pristupa jelima odlično funkcionira s tradicijom.

Autentičan domaći okus pronaći ćete u raznim drugim vrstama jela s našeg jelovnika – od predjela (čvarci, kuhana šunka, mesne kobasice), glavnih jela (teletina, biftek, ramstek, roštilj), te raznih priloga (njoke, krokete, pašticada, zapečeni domaći fuži sa svježim sirom) i mnoštvo drugih delicija. Pravi užitak za sva osjetila, ne samo za nepce.

Pozivamo vas stoga u naš restoran usred oaze Velikogoričkog mira i zelenila na domaću štrudlu, štrukle, bijele žgance… Na ručak ili večeru, bilo u radnom tjednu ili za vikend. Kao i na neizostavno druženje. Tu smo uvijek za vas! Uvjerite se sami u bogatstvo okusa ovih jela s turopoljskom dušom i javite nam svoje dojmove.

11/04/2021 News
About Etno Park Zagreb