Blog

Zelena terapija boravka u prirodi je naš najbolji doktor

Kao što se često trebamo podsjećati na dobre stvari u životu jer ih znamo „izgubiti iz vidnog polja“ uslijed svakodnevnih obaveza, tako vas i mi podsjećamo na mnogobrojne dobrobiti boravka u prirodi. Priroda je naš najbolji doktor koji često zanemarujemo. I to ne samo preventivni, već i kurativni.

Zelena terapija boravka u prirodi ima toliko zdravstvenih dobrobiti na naš organizam da se već nakon jedne šetnje od 20-ak minuta osjećamo bolje, opuštenije, bistrijih misli, smanjenje napetosti, tjeskobe pa čak i negativnih osjećaja poput ljutnje ili nervoze. Stručnjaci kažu da je dovoljno samo dva sata tjedno provesti u prirodi i zelenim površinama kako biste ostvarili niz zdravstvenih dobrobiti. To može biti i 20 minuta dnevno, šest dana u tjednu. A može i biti jednom do dva puta tjedno u nekoj zelenoj oazi mira, livade i drveća – upravo ono što naš Etno Park Zagreb nudi.

Nekretanje i bolest modernog doba (digitalna ovisnost, velika količina informacija, burn out), bolovi u tijelu posebice vratu i ramenima, pretilost, loš vid… posljedica su između ostalog sjedilačkog načina života ili onog u zatvorenim prostorima. Dodamo li tomu stres koji je uzročnik 75% bolesti, naše tijelo je konstantno u stanju „pripreme za bijeg“. Remeti se srčani ritam, posljedično tome i krvni tlak, te se luče hormoni stresa (adrenalin i kortizol) koji na dulje staze stvaraju oštećenja u tijela. Glavobolja ili nesanica, problemi s pamćenjem ili fokusom, kronični umor te neravnoteža endokrinog sustava – sve su to posljedice koje su danas sve više prisutne, a lako ćemo ih ukloniti pomoću „zelenog doktora“.

Znamo da je ponekad teško usporiti, no upravo priroda diktira sporiji ritam. Kaže se da šetnja prirodom vraća dušu kući. I mi se slažemo s time. Naučite promatrati prirodu oko sebe, sjednite na omiljenu terasu i prepustite se sunčevom izvoru energiju kao i svim tim mirisima iz prirode. Povedite djecu sa sobom jer zna se da je i za njih dobro da borave u prirodi i na svježem zraku. A poznato je čak i da drveće ispušta fitoncide – eterična ulja koja im služe u obrani protiv raznih nametnika, i dio su njihovog imuno sustava. Udišući takav zrak, mi jačamo i svoj imunitet.

Kada usporite, aktivirat će se parasimpatička grana živčanog sustava, a krvotok preusmjeriti kroz probavni sustav i druge ne mišićne organe. To znači da je tijelo u procesu revitalizacije i obnavljanja. Sunce će priskrbiti dostatnu količinu vitamina D i serotonina – hormona sreće, koji se po noći pretvara u melatonin – hormon regeneracije. To znači – manje nesanice, bolja prokrvljenost, reguliran krvni tlak i uravnotežen srčani ritam.

Uz to, već prilikom šetnje ili laganije aktivnosti, u takvom ozračju, pokreće se naša prirodna pumpa (limfni sustav) koja pomaže boljem otpuštanju toksina iz tijela, kao i fizičke te emocionalne napetosti. To sve u konačnici donosi bolje zdravlje. Razne studije pokazale su da se redovitom šetnjom i boravkom u prirodi može spriječiti rizik od mnogih bolesti. Rak dojke ili rak crijeva smanjuje se za čak 50%, rizik od srčanih bolesti za čak 30%, dok se kognitivne funkcije, memorija i raspon pažnje povećavaju za više od 20%.

Kada redovito boravimo u prirodi, s vremenom se lakše rješavamo nakupljenih masnih naslaga odnosno lakše gubimo kilograme. Regulira se lučenje inzulina i samim time dijabetes. Smanjuje se i žudnja za hranom ili slatkišima jer se smanjuje lučenje kortizola, koji potiče žudnju za hranom. Poznato je da smo skloni nekontrolirano ili nesvjesno jesti hranu baš u stresnim situacijama.

Naposljetku, raspoloženje, zadovoljstvo i sreća povećavaju se radi boljeg lučenja kemikalija u mozgu poput serotonina ili dopamina koji imaju antistres efekt. Boravak u prirodi i čisti zrak odmorit će vaš um i organizam, te vas pripremiti za sljedeći dan. Ove blagodati možete koristiti svaki dan boraveći u našem Etno Parku Zagreb (osim ponedjeljka kada ne radimo) jer priroda nije mjesto koje trebamo posjetiti, ona je naš dom.

Uvjerite se sami u dobrobiti koju zelena terapija i boravak u prirodi ima na naš organizam posjetom našeg Etno Parka Zagreb. Slobodno provedite i cijeli dan kod nas, jer vam je na raspolaganju toliko mogućnosti – dječje igralište, zeleni okoliš ili obilazak starih kuća.

14/06/2022 News
About Etno Park Zagreb