Blog

Kako da proslave krštenja, pričesti i krizme budu u najboljem duhu

Krštenje, sveta pričest i krizma dio su sedam svetih sakramenata, a zaokruženo predstavljaju kršćansku inicijaciju. Dobivaju se tijekom određenih životnih razdoblja, od tzv. prve inicijacije rođenjem do svete potvrde ili krizme koja obično pada na prijelazu iz osnovnog u srednje školsko obrazovanje djeteta.

Osim tradicionalnih svetih protokola po pravilima Katoličke crkve za svaki od navedenih svetih činova, obiteljsko slavlje je jednako sveti čin kojim se obilježavaju ovi posebni trenuci.  Obiteljska proslava koja uključuje djecu, roditelje te užu rodbinu i prijatelje, kao i kumove kod krštenja i krizmi, uključuje i niz faktora koje je dobro unaprijed isplanirati za bezbrižno uživanje u ovim posebnim trenucima.

Odabir kuma  – za krštenje i krizmu

Kod odabira kumova koji će biti poput duhovnih vodiča i čuvara djetetu potrebno je samo uzeti u obzir da moraju imati sve sakramente odnosno kršteni su, potvrđeni s prvom pričesti i krizmom. Preporučljivo je da kum ili kuma bude netko blizak obitelji.

 Odabir darova

Tradicionalni pokloni za krštenje uključuju zlato u obliku nakita ili zlatnih dukata, pa čak i u novije vrijeme zlatnih poluga. Razlog tome je što je zlato vječno i ne gubi na vrijednosti. Ostaje kao lijepa uspomena djetetu i u razdoblju kada odraste, a može ga iskoristiti i za financijsku potporu (u protuvrijednosti zlata) za školovanje, putovanje i slično. Nije stoga neobično da se tim prigodama poklanja novac uz čestitku. Uplata dječje štednje kao poklon za krštenje jednako je dobronamjerna investicija u djetetovu budućnost.

Darovi mogu općenito uključivati sve što će djetetu koristiti u datom trenutku – od igračaka, odjeće i obuće, pa sve popularnijih elektronički gadgeta. No, svakako uzmite u obzir da to budu pokloni koji će podsjećati dijete na ovaj poseban dan koji slavi, ne nužno visokih troškova.

Mjesto proslave

Ovaj poseban obiteljski trenutak slavi se u krugu obitelji. Zavisno o broju sudionika te vašem vremenu za raspolaganje, proslaviti možete u svom domu ili restoranu. Ponekad je i jednostavnija opcija proslavu organizirati „izvan kuće“ jer štedite vrijeme, a u konačnici i novac, na sve pripreme oko proslave, pripremanja jela, pospremanja i raspremanja. Pri tom dobivate i profesionalnu podršku jer restorani imaju iskustva u takvim organizacijama te vas mogu dodatno savjetovati. Dodatna pogodnost je i što ćete se u tom slučaju moći više opustiti i uživati u krugu svojih najmilijih, ne opterećujući se procesom organizacije.

Etno Park Zagreb za takve prigode ima mogućnost najma tri sale, ovisno o broju sudionika, a to su: ETNO, PARK (potražite pod kategorijom „Restoran“) ili ZAGREB.

Jelovnik

Često se za proslave krštenja, pričesti i krizmi organizira svečani ručak u nekoliko osnovnih sljedova. Obratite samo pri tom pažnju na prehrambene navike svojih gostiju – biljna prehrana, bez glutena ili laktoze nerijetko se danas prakticiraju i iz zdravstvenih razloga. Ako se odlučite za proslavu u restoranu, moći ćete birati jela iz gotove ponude ili ga kreirati zasebno po vašim željama i mjerama.

Ne zaboravite i na slatke delicije te pića za goste. Imate li svoju slavljeničku tortu, postoji mogućnost da se s restoranom dogovorite da vam izađu u susret. Vjerojatno će jedini preduvjet biti da donesene slastice imaju deklaraciju slastičarnice u kojoj su kupljene.

U našem restoranu Etno Parka Zagreb pronaći ćete bogatu gastro ponudu jela od organskih i svježih namirnica s našeg OPG-a i vlastitog voćnjaka, a koja su spoj autohtonih turopoljskih jela i modernog pristupa.

Dekor

Kako biste dodatno naglasili svečanu notu proslave ili naprosto pustili mašti na volji, poigrajte se detaljima oko uređenja prostora. No, možete i ovaj puta prepustiti sve u profesionalne ruke organizatora odnosno mjesta na kojem se proslava održava. Baloni i svježe cvijeće će svakako podići atmosferu, bitno je samo da sve stilski uskladite (boje). Provjerite koje boje su stolnjaci i ostali detalji u restoranu i zatim planirajte dekor eventa. Za krstitke možete izložiti veći stol (ili spojiti nekoliko manjih) te na njega poslagati sve slatke delicije i torte, uramljene slike, izrezati od papira slova koja čine ime djeteta i izložiti kao glavnu kulisu, te postaviti cvijeće i balone. Glazba je neizostavan dio koji daje ugođaj proslavi, iako je na ovakvim vrstama događanja uobičajenije da ona svira u pozadini nego „uživo“.

Organizirajte foto obilježavanje svečanih trenutaka

Iako su danas kamere mobitela zamijenile foto aparate te svi mogu fotkati, obratite pažnju na nekoliko stvari kako bi se osigurali da će ovi posebni trenuci biti zaista ovjekovječeni. Zadužite par osoba da fotografiraju tijek događaja, mogu i svojim pametnim telefonima. Dogovorite obiteljsko fotografiranje kod profesionalnog fotografa u studiju na sam dan ili prije dana događanja. Naš Etno Park Zagreb nudi savršenu kulisu koja odiše bogatom kulturom turopoljskog kraja u svakom kutku imanja – od autohtonih drvenih kuća među kojima je 105 godina stari turopoljski čardak, do sakralnih spomenika i prekrasne prirode cijelog imanja. Fotografiranje kod nas možete obaviti i nezavisno od vašeg događaja ili unajmljivanja sale za evente. Na primjer, bebicu za krstitke možete svečano obući i pofotkati prije samog krštenja, bez tog stresa i požurivanja.

Dodatne pogodnosti koje ostvarujete u našem Etno Parku Zagreb za proslavu u najboljem duhu

Pogled s terase našeg restorana (sala PARK) na prekrasnu livadu i „open space“ zelenila omogućuje vam potpuno opuštanje na proslavi, dok istovremeno vaša djeca uživaju na našem dječjem igralištu i ograđenom imanju, u djelokrugu vašeg bezbrižnog pogleda. Također, vjerojatno jedna od manje spominjanih, ali vrlo bitnih stvari prilikom organiziranja proslave je mogućnost besplatnog parkinga automobila. Tako je, i tu mogućnost imate osiguranu na našem imanju. A i blizina centra grada Zagreba također nije naodmet, samo da spomenemo.

Proslavite ove posebne obiteljske trenutke na posebnom mjestu, dođite na posebno mjesto – u naš Etno Park Zagreb. Mi vam garantiramo ugodnu atmosferu i dobru zabavu, pogotovo za one najmanje.

26/06/2021 News
About Etno Park Zagreb