Blog

Zašto je dobro da djeca borave u prirodi i na svježem zraku?

U ova užurbana vremena kada moderan način života ostavlja roditeljima malo mogućnosti da posvete dostatno vrijeme djeci, a još manje sebi, ponekad se čini izazovnim još i paziti na njih dok se igraju vani u prirodi. A boravak u prirodi i na svježem zraku je itekako bitan za djecu iz više razloga. Ali i za vas, budimo realni!

Za početak, dobro je maknuti se iz zatvorenih prostorija u kojima je nerijetko lošiji zrak, ali i od svih tih silnih elektroničkih uređaja koji crpe energiju, zatupljuju osjetila (previše igrica, buljenja u ekrane ili zoom učenja), pa čak i sve više utječu negativno na vid – kažu stručnjaci. Znajte i da stručnjaci smatraju kako je za djecu radi dugoročnih zdravstvenih koristi dobro da borave najmanje sat vremena na otvorenom svaki dan, a u prirodi barem jednom tjedno.

Naš Etno Park Zagreb omogućuje vam spoj svih ovih mogućnosti u jednom. Dok istovremeno posvećujete vrijeme sebi uz kavicu ili omiljeni desert te resetirate svoje baterije nakon napornog radnog dana u našoj oazi prirode i mira, svojoj djeci omogućujete dobrobiti boravka na otvorenom. Našim velikim imanjem dominiraju travnate površine, livade, voćnjaci, stabla drveća te veliko dječje igralište. Sve to pod vašim bezbrižnim okom dok sjedite na terasi našeg restorana koji ima „open space“ pogled na cijelo ograđeno imanje. Blizina centra grada Zagreba i veliki parking su – dodali bismo -bonus. U konačnici, i štedite svoje vrijeme čineći dvije stvari odjednom.

Priroda je poput dobrog učitelja djeci

Vrijeme provedeno na svježem zraku, istovremeno u igri, istraživanju i pokretu zasigurno će povoljno utjecati na bolju snalažljivost djece u prostoru. Tako razvijaju veće razumijevanje za prirodu i okoliš te stječu emocionalnu povezanost s drugom djecom. Drugim riječima, razvijaju socijalne vještine. Istovremeno, svježi zrak pomaže boljoj izmjeni kisika i ugljik dioksida odnosno oksigenaciji krvi i jačanju kapaciteta pluća. A vrijeme provedeno na suncu pomaže boljoj sintezi vitamina D koji je ključan za razvoj kostiju i zubi tijekom razvoja djeteta.

Sreća, zabava i kreativno izražavanje

Igre na otvorenom psihofizički utječu na razvoj djeteta. Osim motoričkih funkcija, bolje kondicije i općenito fizičke spretnosti, uslijed kretanja i podražaja iz okoline, potiče se razvoj djeteta i stimulira mozak. Svakako ono što ne mogu dobiti ako puno sjede pred ekranima kompjutora, televizora ili mobitela. Ova aktivnost poboljšava kreativnost i lakše rješavanje problema, a dolazi i do povećanog lučenja serotonina (hormona sreće). Penjanje, trčanje, skakanje… sve to omogućuje nova iskustva djetetu i jedan je od glavnih razloga zašto prilikom posjeta oni ne žele otići s našeg imanja. Vjerujte nam, kada posjetite naš Etno Parku Zagreb, nećete iskusiti da vas dijete nagovara da se vratite doma jer mu je dosadno!

Dobro je i da se djeca malo zaprljaju jer to donosi razne zdravstvene dobrobiti

Možda vam se ovaj podatak neće svidjeti jer ste se sjetili sve te blatnjave odjeće koju potom morate oprati. No, mi pri tom mislimo na igru u kojoj je dobro da djeca imaju doticaj sa zemljom, a ne da se uprljaju da vas „boli glava“. Stručnjaci govore kako doticaj sa zemljom povoljno utječe na ljudski organizam. Mikrobiom iz prirode povoljno utječe na mikrobiom našeg organizma, na smanjenje alergija i astme, te u konačnici ojačava naš imunitet. Doticaj sa zemljom je dobro i za nas odrasle iz isto razloga, stoga preporučujemo da razmislite o vrtlarenju ili naprosto prošećete povremeno bosi po zemlji.

 Ostale dobrobiti

Kretanje i igranje u prirodi donosi još mnogo dobrobiti. Pomaže održavanju optimalne tjelesne težine odnosno smanjenju pretilosti u djece. Osim toga, svi znamo koliko priroda može djelovati umirujuće na nas, pogotovo pomaže kod poremećaja pažnje ili hiperaktivnosti. Česta šetnja, premda i kratka, djeluje umirujuće, pa tako i prirodan san lakše dolazi. Opće raspoloženje, bolja koncentracija, fokus i uspjeh u školi samo su još neke od dobrobiti.

Uvjerite se sami u sve ove dobrobiti i posjetite naš Etno Park Zagreb već danas. Tih uloženih sat vremena što stručnjaci preporučuju da provedete na otvorenom će biti dobro uloženo vrijeme sa stostrukim učinkom. Jer, dan proveden u prirodi nikad nije potraćen dan.

22/05/2021 News
About Etno Park Zagreb